Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-09@01:12:49 GMT

هوشمندشدن ۴۸ درصد خدمات به شهروندان در شهرداری مشهد

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۱۹۶۹۴۸۴

هوشمندشدن ۴۸ درصد خدمات به شهروندان در شهرداری مشهد

ایسنا/خراسان رضوی معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری مشهد با اشاره به اینکه ۴۸ درصد خدمات به شهروندان در شهرداری مشهد هوشمند شده است، گفت: شهرداری مشهد، شهرداری الکترونیک را به طور کامل تجربه کرد و به سمت شهرداری هوشمند در حرکت است.

آیدا مهربان در آیین رونمایی از سامانه شهروندسپاری شهرداری مشهد اظهار کرد: در سامانه شهروندسپاری به هیچ عنوان نیازی به عنصر واسط و یا حضور فیزیکی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صفر تا ۱۰۰روند غیرحضوری انجام و تمام ارتباطات سیستمی می‌شود. شهرداری مشهد موضوع هوشمندسازی را تجربه می‌کند و از شهرداری الکترونیک عبور کرده‌ایم. شهرداری هوشمند یک شعار نیست بلکه یک اتفاق ارزشمند است تا هر شهروند بدون حضور عنصر واسط فعالیت‌های خود را انجام دهد.

وی ادامه داد: تمام فرایندها در این عرصه بازنگری شده است. این نخستین مرتبه است که در کشور این اتفاق رخ می‌دهد و تمام عوامل انسانی واسط حذف می‌شود و تمام ارتباطات سیستمی خواهد شد. ۱۲۲ خدمت به شهروند در بین خدمات شهرداری احصا شده که ۴۸ درصد کامل هوشمند شده است، ۳۵درصد در مرحله‌ استقرار سامانه است و تا پایان سال هوشمند می‌شود و مابقی در سال‌ آینده انجام خواهد شد. سرویس‌های پرکاربرد هوشمند شده است.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهرداری مشهد بیان کرد: پرتراکنش‌ترین درخواست‌ها در حوزه شهرسازی بوده است‌. بر همین اساس امروز از سامانه جامع شهرسازی رونمایی شد.

علی شیرازی، مدیرکل شهرسازی شهرداری مشهد نیز در این مراسم عنوان کرد: از امروز همه شهروندان می‌توانند از خدمات شهرداری مشهد استفاده کنند. همه طرح‌های شهری به زبان سیستم ترجمه شده و هر کس با هر سطح توان و تخصصی و با زبان ساده می‌تواند خدماتی مانند استعلام، پایان کار و... را دریافت کند. این خدمات، خدمات صفر تا ۱۰۰ است و اجازه می‌دهد با فرایند ساده این اطلاعات در اختیار مردم قرار گیرد. ما از این طریق حرفه‌ای‌ترین خدمات شهرسازی را به مردم ارائه می کنیم. 

وی تصریح کرد: این سیستم یک ربات هوشمند است که با مالکین تمام ضوابط را به اشتراک می‌گذارد و پیشنهادات مالک را بررسی کرده و بر مبنای آن نتایج را پرداخت می‌کند. این سرویس در منزل گزارش نهایی استعلام و پایان کار را ارائه می‌کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی شهرداری مشهد شهرداری مشهد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۹۶۹۴۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۴۵ هزار پلاک آبی هوشمند بر منازل اصفهانی‌ها نصب شده است

دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان گفت: پروژه نصب پلاک آبی هوشمند منازل از سال ۱۴۰۰ با بودجه‌ای بالغ‌بر ۸۹۰ میلیارد ریال توسط سازمان فاوای شهرداری اصفهان آغاز شد و طبق برنامه‌ریزی‌ها تا پایان ۱۴۰۳ در کل مناطق اصفهان به پایان خواهد رسید.

سعید فردانی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنابا اشاره به پروژه نصب پلاک آبی هوشمند در اصفهان اظهار کرد: در این پروژه ابتدا پلاک‌های آبی به املاک شهروندان اختصاص داده شد و اطلاعات توصیفی منتسب به هر ملک در پایگاه داده مکانی تجمیع می‌شود ، در ادامه برای هر پلاک آبی یک لینک اختصاصی QR کد تولید و نسبت به طراحی و ساخت پلاک اقدام می‌شود، در مراحل بعدی امکان اتصال خدمات مختلف به QR کد اختصاصی هر ملک وجود دارد.

وی افزود: از مزایای اجرای این طرح می‌توان به ارائه خدمات سازمان‌های اجرایی مختلف به شهروندان به‌صورت یکپارچه، زیباسازی نمای شهر اصفهان، شناسنامه‌دار کردن املاک در داده‌های مکانی و دریافت خدمات امدادی توسط شهروندان با اسکن QR کد اشاره کرد.

دستیار ویژه شهردار در امور هوشمندسازی و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری اصفهان تصریح کرد: در این پروژه امکاناتی همچون نمایش نشانی پستی صحیح ملک بر اساس آخرین وضعیت بانک اطلاعاتی مرتبط، اتصال به پروفایل شهروندی سامانه اصفهان من، نمایش شماره اشتراک، ردیف آب و شناسه قبض برای هر ملک و ثبت درخواست‌های اضطراری ملک برای حریق و حادثه از طریق منوی آتش‌نشانی، پیاده‌سازی شده است.

فردانی بیان کرد: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده امکان ارائه اطلاعات مورد نیاز شهروندان همچون کد نوسازی، امکان اجرای پروژه سرشماری نفوس و مسکن ۱۴۰۵ در مکان‌های دارای پلاک آبی و امکان استفاده از QR کد هوشمند پلاک‌های آبی برای ارائه اطلاع‌رسانی‌ها و تبلیغات شهری به‌صورت هدفمند در آینده‌ای نزدیک به این پلاک‌های هوشمند افزوده خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: در این پروژه که توسط سازمان فاوای شهرداری اصفهان در حال اجرا است، ۳۴۵ هزار پلاک آبی هوشمند تا پایان سال گذشته بر منازل شهروندان نصب شده است و انتظار می‌رود تا پایان سال ۱۴۰۳ روند نصب تمام پلاک‌ها به پایان برسد.

کد خبر 750970

دیگر خبرها

  • هزینه فوق برنامه مدارس غیردولتی در سال تحصیلی جدید ۴۰ درصد شهریه می‌شود
  • لازمه مدیریت کارآمد شهرها ایجاد شهرهای هوشمند است
  • ثبت حدود۷۰ هزار نفر شب‌اقامت در محل‌های اسکان شهرداری در نوروز ۱۴۰۳
  • حدود۷۰ هزار نفر شب‌اقامت در محل‌های اسکان شهرداری در نوروز ۱۴۰۳
  • نخستین سامانه پایش هوشمند روشنایی معابر شبکه توزیع برق افتتاح شد
  • ۳۴۵ هزار پلاک آبی هوشمند بر منازل اصفهانی‌ها نصب شده است
  • پیگیری نارضایتی شهروندان همدانی از خدمات راه آهن
  • تماس ۱۵۰۰ شهروند سنندجی با سامانه ۱۳۷ شهرداری
  • قانون‌مداری و اخلاق‌مداری ۲ رویکرد مهم در ارایه خدمت به مردم است
  • فراهم کردن قابلیت ارائه خدمات سفر و گردشگری به زبان انگلیسی در شهر اصفهان